Sfaturi pentru cumpararea de orhidee

 

 

Īnainte de decembrie 1989 a găsi o orhidee, măcar pentru a o vedea, era un lucru aproape imposibil in Romania. Chiar şi īntr-o grădină botanică, şi din păcate nu avem prea multe īn tară, colecţia de orhidee exotice īncă şi acum este īncuiată, pe cīt posibil cu un lacăt. Desigur aceste valoroase plante trebuie protejate...

După 1990 interesul pentru plantele ornamentale şi īn general pentru flori, a scăzut aproape la zero. Ca urmare, florăriile abia reuşeau să vīndă cīteva fire de trandafiri sau de garoafe. Florarii au prins curajul de a oferi orhidee īn ghiveci abia īn ultimii ani şi mai ales īn oraşele mari . Īncet-īncet publicul a īnceput să se familiarizeze cu ideea de găsi, pe ici-colo cīte o plantă, pe care este o etichet㠄atrăgătoare”: ORHIDEE şi un preţ care te pune pe gānduri. Deobicei suma de pornire este pe la 40 lei noi şi īn funcţie de felul şi mărimea plantei poate ajunge şi la cīteva sute.

Am discutat cu foarte mulţi posibili cumpărători, care, ca să fim maliţioşi, se zbat īntr-o dilemă hamletiană: a cumpăra o plantă scumpă, pe care nu o ştiu īngriji, sau a merge mai departe spre rafturile cu primule, mult mai ieftine.

Frumoase şi scumpe, dacă mor cauzeaz㠄o grea pierdere”... Cumpărăm sau nu... Riscăm sau nu...

Am dăruit unei tinere familii un ghiveci cu Phaleanopsis. Era la īnceputul lunii octombrie. Avea cīteva flori pe o tijă.

 Erau fericiţi şi disperaţi, ca o mămică la primul copil: Ce ne facem cu ea? Unde o punem? Dacă moare?

După 6 luni,la īnceputul lui martie, īn următorul an m-au anunţat că a căzut ultima floare.

 

Deci: Cumpăraţi că merită!

 

Dar nu orice plantă! Dacă aveţi de unde alege, trebuie să fiţi foarte atenţi la calitatea ei.

Majoritatea orhideelor aflate īn florării sunt hibrizi de Phaleanopsis, care sunt cele mai comercializate īn toată lumea. Producţia lor are loc īn ferme specializate din China, Thailanda, Taiwan, Japonia şi Singapore. Producţia se cifrează la sute de milioane de exemplare anual. Plantele sunt distribuite īn mare parte de pe cele trei platforme ale Bursei de Flori de la Aalsmeer (Olanda), situată īn imediata apropiere a Aeroportului International Amsterdam. De aici ele ajung īn ţările europene cu transportatori rutieri specializaţi. Ele „călătoresc”, mai ales īn camioane alături de alte frumuseţi florale de pe tot mapamondul, către importatorii din diverse tări. Un Phalaenopsis chinez poate să fie coleg de „suferinţ㔠cu cine ştie ce plantă din America Latină.

Cu tot controlul riguros efectuat de către biologi specializaţi, dăunători de pe tot globul pot pătrunde īn vagonul camionului şi se pot īntīmpla contaminări. Īn afară de acest pericol, valabil īn general, din păcate trebuie să semnalăm şi un aspect trist, valabil pentru ţara noastră: de multe ori ce nu se poate vinde īn alte ţări se va putea vinde īn Romānia.

 

Īnainte de a decide trebuie să examinaţi foarte bine viitorul membru al familiei. Iata cateva sfaturi pentru cumpararea unei orhidee:

 

Aspectul general al plantei:

O plantă cu tija pe care se află 4 – 6 flori deschise şi boboci, de calitatea īntīia (standard internaţional) trebuie să aibă o īnălţime totală, fără ghiveci, de cca. 50 cm. Producătorii livrează plantele la bursă la acestă mărime standard din cauza modalităţii standard de ambalare pentru transport. Cele care sunt „agabaritice”, mai mici sau mai mari, sunt ori distruse, ori livrate la preţuri foarte mici la alţi beneficiari decīt cei majori. O plantă standard se vinde īntr-o florărie īn Europa cu preţul de 14-16 Eur īn florărie. Acesta este şi preţul normal pentru Romānia.

 

Rădăcinile:

Dacă ghiveciul este translucid, putem vedea starea rădăcinilor inclusiv īn ghiveci. Cele libere trebuie să fie īntregi, īnvelite īntr-un ţeşut fin, albicios-sidefiu. Vīrfurile īn creştere trebuie să fie de un verde deschis, sănătos. Cele din ghiveci pot fi verzi, din cauza algelor, dar nu trebuie să fie gălbui-maronii, căci acestea sunt putrezite.

 

Substratul:

Orchideele nu cresc īn pămīnt de flori ci īn amestec de scoarţă de pin, cu muschi ( sphagnum, turbă) elemente de afīnare (perlit, granule de polistiren expandat etc)

Am văzut orchidee transplantate de grădinari neştiutori din sere romāneşti īn pămīnt de flori!

 

Frunzele:  

Trebuie să aibă o culoare de un verde intens, semn că au avut parte de lumină suficientă.

Īn cazul īn care sunt gălbui, planta are un īnceput de putreziciune la baza rozetei de frunze. Dacă frunzele sunt pătate cu pete aproximativ ovale cu ţesutul uscat, brun deschis, au fost udate şi apoi au avut o expunere directă la razele solare puternice şi au fost arse din cauza efectului de lupă. Aceste pete nu sunt un semn de boală şi nu sunt periculoase.

    Dacă īnsă petele au īn centru un nucleu maroniu īnchis, care spre margini devine gălbui, planta este atacată de un virus şi nu trebuie cumpărată. Petele de formă neregulată, sub formă de mozaic, denotă o altă infecţie şi planta poate fi compromisă ulterior, sau chiar să transmită infecţia altora.

 

 

Frunzele trebuie să aibă o poziţie orizontal- ascendentă, dinspre bază spre vīrf, ferme şi elastice. Plantele cu frunzele „clăpăuge”, avīnd aspect de „ureche de cocker spaniel” nu au rădăcinile suficient dezvoltate din cauza lipsei de spaţiu din ghiveci. Ele necesită o transplantare urgentă, iar cine nu are posibilităţi, va īntīmpina greutăţi cu creşterea lor īn continuare.

La baza frunzelor, precum şi pe dosul lor, pot fi observate uneori nişte formaţiuni ca un puf alb, cu aspect de mici aglomerări de vată. Acestea sunt datorate păjenului pufos, extraordinar de dăunător. Plantele infectate cu acest păianjen nu trebuie cumpărate. Este bine să prevenim vīnzătorul, dacă vrem să-l ajutăm īn munca lui.

 

 

Un alt dăunător este păduchele ţestos, care se ascunde pe spatele frunzelor. Are o formă ovală, plată, de solzi de cca. 3-5 mm diametru, maroniu, cu margini gălbui-transparente. Formează colonii.

 

Inflorescenţa (tija florală):

Ea este elementul care atrage atenţia celui care intră īntr-o florărie: frumuseţea formei, culoarea, exotismul. După prima surpriză, trebuie să fim mai circumspecţi. Tija trebuie să fie puternică şi continuă. Eventuale cioturi uscate, laterale denotă că ramuri au fost deja inflorite şi tăiate, avem de-a face cu „o ramură tīrzie”, cu viaţă mai scurtă.

Dacă sub prima floare sunt alveole goale, fiecare este locul unei flori trecute. Trei alveole īnseamnă 3-4 săptămīni de cīnd orhideea a īnceput să īnflorească. Deci vom avea flori o lună mai puţin. Bobocii nedeschişi trebuie să fie de o culoare mai deschisă decīt floarea, cu un tuşeu ferm de ţesut viu, īn nici un caz falsci, puţin ofiliti şi spre o culoare gălbuie. Dacă sunt astfel, acea orhidee nu va supravieţui, căci au suferit la transport sau depozitare (frig, curenţi de aer). Uneori apar pete negre-maronii, datorită efectului de lupă, ca şi la frunze, care strică aspectul, dar nu şi evoluţia ulterioară. Păianjenul pufos poate fi prezent şi pe tije sau la baza posterioară a florii.

 

Desigur, aceste sfaturi pentru cumparea unei orhidee sunt necesare, mai ales īn Romānia, unde o ORHIDEE īnseamnă o INVESTIŢIE. Dar nu trebuie să vă sperie.

E o investiţie īn frumos, īntr-o fiinţă care vă răspunde, fără cuvinte, cu dragoste. De aceea nu ezitaţi, adoptaţi-o!

 

 

© www.orchidclub.ro

pagina principala | Clubul Orhideofililor din Romania | despre orhidee | sfaturi |sfaturi pentru cumpararea de orhidee | sfaturi pentru cresterea de orhidee | galerie | poze cu orhidee autohtone | poze cu orhidee exotice | poze din activitatea clubului | wallpaper cu orhidee | filatelie | Papa & orhideele | lista stampilelor cu orhidee din Romania  |link -uri cu orhidee | contacte | newsletter gratis