Orhidee in Romania

 

        Cind vine vorba despre orhidee, aproape toti ne gindim la niste flori spectaculoase pe care le putem vedea in florarii, sere sau reportaje de pe  National Geographic. Daca spui Papucul Doamnei sau Sangele Voinicului, este posibil ca o parte din interlocuitori sa stie ca ele sunt orhidee.

        Daca spui poroinic, untul vacii, gemanarita, albina, pribonic, ouale popii, ura, buhai, trinji, garbita, mosisoare, burzisor, capsunica si adaugi ca ele sunt orhidee, s-ar putea sa fii privit ca cineva care inventeaza nume pentru a impresiona audienta. Toate aceste plante exista insa, fiind consemnate in Flora Romaniei (1972, vol XII) si sunt orhidee.

Sunt orhideele autohtone din Romania! Sunt orhideele autohtone din Europa!

        In aproape toate tarile europene ele sunt protejate prin lege. La noi doar Papucul Doamnei si Sangele Voinicului au acest privilegiu datorita unor legi emise in anii 1938-39.  Din cauza lipsei de educatie in ceea ce priveste protectia mediului multe locatii cu orhidee autohtone au fost distruse. Clubul nostru lanseaza o actiune de constientezare asupra pastrarii valorilor naturale, printre care se afla si orhideele autohtone.

 

Un poroinic este frumos pe pasunea pe care creste, nu intr-o vaza!

 

 Citeva cai vechi si noi prin care sunt distruse sistematic populatiile de orhihee autohtone:

 

  1. Un buchet de flori de la picnic

 

        Daca am iesit la iarba verde si ne-am simtit bine, facem si un buchet de flori. Culegem ce e mai frumos. Este posibil sa fi rupt si orhidee. Se vind la piata sute de buchete de narcise salbatice, bulbuci, poroinici. Pina acum nu am auzit de vreo actiune a vreunei autoritati pentru a impiedica acest braconaj.

 

  1. Fertilizarea pasunilor cu balegar, sau mai grav, cu azotat de amoniu.

 

        Orhideele sunt plante care cresc pe soluri sarace, adaosul de ingrasamint natural sau chimic le distruge. Mai grav este ca distruge micoriza, cu care orhideele terestre traiesc in simbioza.

 

  1. Extinderea  constructiilor

 

        Majoritatea caselor de vacanta se construiesc in zonele montane populate cu orhidee  autohtone. Proprietarii nu cunosc natura si distrug vegetatia nativa, prin terasari, insamintarea de gazon, betonari, pavari etc. , pentru a face curtea casei de vacanta cit mai „aratoasa si mai confortabila”

 

  1. Exploatarile forestiere

 

        Se distrug  fara nici un control ecosisteme intregi, prin defrisari masive. Distrugind padurea se distruge tot ce inseamna vegetatie specifica. Nu numai copacii dispar, dar plantele care au fost adapostite sub frunzisul acestora. Chiar daca orhideele terestre ar putea supravietui, dupa ce padurea a fost macelarita, se actioneaza cu utilaje grele, care framinta solul, la intimplare.

        Auzim tot mai des despre case,chiar sate, inghitite de alunecari de teren. O buna parte se datoreaza defrisarilor necontrolate. Dispar case, sate, dar dispare si vegetatia specifica a terenului care a luat-o la vale. O parte din aceasta vegetatie sunt orhidee autohtone.

 

  1. Dezvoltarea infrastructurii

 

        Este nevoie sa dezvoltam infrastructura! Sa largim drumuri si sosele, sa construim autostrazi, benzinarii, moteluri, parcari. In multe cazuri se afecteaza vegetatia zonelor respective. Cunoastem multe cazuri in care populatii intergi de orhidee autohtone au disparut sub rotile buldozarelor, sub betonul parcarilor, sub tone de asfalt. Nu am auzit de nici un studiu despre impactul unui proiect de dezvoltare a infrastructurii asupra vegetatiei. Poate ca ele s-au facut, dar orhideele autohtone au disparut, cu sau fara aceste studii.

 

  1. Lipsa de civilizatie

 

        Constatam zilnic cu durere ca exista o lipsa acuta de civilizatie. Mii de tone de gunoaie sunt aruncate la intimplare zilnic: pe strada, din masini in mers, din basculante la marginea oraselor... Ca sa scape de aceste mizerii, multa lume „iese la aer curat”, la munte, pe o pasune, intr-un luminis. Dupa ce pleaca de multe ori locul arata la fel ca un maidan inecat in gunoaie, de care s-a fugit la „aer curat si iarba verde”.

        De multe ori, ca sa fotografiezi o orhidee, trebuie sa aduni zeci de flacoane de plastic, cutii de conserve, ambalaje de tot felul...ca sa obtii o imagine „onorabila”, chiar si intr-o rezervatie cum este Parcul National Piatra Craiului.

 

  1. Trenduri de distractii out-door

 

        Recent am facut o excursie pe o pasune situata intr-o vale, intre doi versanti de munte. Drumul forestier era inchis cu o bariera cu lacat. Noi cautam orhidee, dar am gasit cu totul altceva: trei ATV-uri „ arau” pasunea cu rotile lor, in viteza maxima, aruncind bucati de glie smulsa in toate partile. Mai incolo patru baieti pe motoare de cross framintau solul de sub padure in incercarea de a urca versantul. Dupa ce au plecat si unii si altii, multumiti de doza de adrenalina, locul arata ca dupa bombardament. Pasunea si padurea adapostesc , daca mai ramin in viata, orhidee autohtone.

 

 

 

© www.orchidclub.ro

pagina principala | Clubul Orhideofililor din Romania | despre orhidee | sfaturi |sfaturi pentru cumpararea de orhidee | sfaturi pentru cresterea de orhidee | galerie | poze cu orhidee autohtone | poze cu orhidee exotice | poze din activitatea clubului | wallpaper cu orhidee | filatelie | Papa & orhideele | lista stampilelor cu orhidee din Romania  |link -uri cu orhidee | contacte | newsletter gratis